Om riskhantering och kravställning

Här kan ni läsa om Risk Management (RM) och de krav som ställs på försäkringstagare.

Innehållsförteckning


    Om RM

    Riskhantering och ett systematiskt löpande skadeförebyggande arbete i försäkringsrörelsen har hög prioritet och utgår från bolagets vision Skadefria försäkringstagare med avbrottsfri verksamhet” och affärsidé:

    Svenska Kommun Försäkrings AB ska tillhandahålla konkurrenskraftiga försäkringslösningar och bedriva ett aktivt förebyggande arbete så att försäkringstagarna med deras verksamhetsansvariga uthålligt kan bedriva sin verksamhet utan störningar”

    SKFAB:s RM-arbete omfattar aktiviteter och åtgärder som syftar till att hjälpa försäkringstagarna att efterleva gällande krav och att stödja och utveckla deras skadeförebyggande arbete kopplat till försäkringsbara risker. Fokus läggs på att förebygga och minska konsekvenserna av egendom- och ansvarsskador som bränder, vattenskador och skadegörelse.

    Samarbetet mellan SKFAB och försäkringstagarna illustreras genom bilden nedan.


    Organisation och resurser

    RM-verksamheten är en del av bolagets kundteam som i övrigt hanterar skador, försäkrings- och systemfrågor. RM består av en chef och två rådigare som kompletteras med externa resurser genom upphandlad risk- och brandexpertis.  


    Verksamhetsplan

    Aktiviteterna läggs fast i en årlig verksamhetsplan innehållande bl a fokusområden med inriktning för besiktningar, utvecklingsarbeten, revideringar, konferenser och uppföljningsaktiviteter.

    Fokusområden för 2025 är:

    • Bränder och vattenskador i flerfamiljshus
    • Anlagd brand på skola och förskola
    • Energirisker med fokus på kraftvärmeverk
    • Klimatrelaterade risker

    Kravställning

    Villkor, säkerhetsföreskrifter, riktlinjer och bilagor

    De säkerhetsföreskrifter som återfinns i försäkringsvillkoren styr inriktningen på det skadeförebyggande arbetet. Villkor och säkerhetsföreskrifter kompletteras med riktlinjer och krav för säkerhet och skadeförebyggande arbete i syfte att stärka de försäkrade verksamheternas skadeförebyggande arbete. En inträffad skada regleras alltid utifrån försäkringsvillkoren och en bedömning görs om säkerhetsföreskrifterna efterlevts.

    För ett antal viktiga områden inom det skadeförebyggande arbetet finns dessutom ett antal bilagor till säkerhetsföreskrifterna och riktlinjerna som beskriver vissa områden i detalj och kan ses som FAQ (återkommande frågeställningar).

    Utöver detta finns också stödjande material i form av vägledningar kring olika kring risker och åtgärder.