Besiktningsverksamhet

Besiktningar på verksamheter och anläggningar är en viktig del i bolagets säkerhets- och skadeförebyggande arbete.

Innehållsförteckning


    Utgångspunkter och inriktning

    Besiktningarna genomförs av flera skäl – dels som ett riskunderlag för bolaget och återförsäkringsbolagen, dels för kontroll att försäkringstagaren lever upp till åtaganden som återfinns i form av säkerhetsföreskrifter, riktlinjer och anvisningar. Sist men inte minst, för att vara ett stöd för verksamheterna i arbetet med att utveckla och förbättra säkerhets- och skyddsnivån och därmed utveckla sitt skadeförebyggande arbete.  

    Det finns i huvudsak tre olika typer av besiktningar:

    • EML besiktningar för risk-beskrivningar och storskadebedömning.
    • Rekommendationsbesiktningar (REK).
    • Elbesiktningar som baseras på de bestämmelser som ges ut av som Elektriska Nämndens (EN) i brandskyddsföreningens regi. Dessa administreras i ett separat webbaserat system.

      För EML och REK besiktningar finns en långsiktig plan 3-4 år framåt. För dessa besiktningar anlitas extern risk- och brandexpertis och nuvarande leverantörer är Willis Towers Watson AB (i huvudsak EML) samt Bengt Dahlgren Risk AB.

      Nedan ges kompletterande information om besiktningarna. 


      EML besiktningar

      Syftet med EML besiktningar är att dels beskriva den aktuella verksamheten/risken och dels för att göra en bedömning av storskadeexponeringen och bedömd maximal skada (EML, estimated maximum loss). Verksamheten, dess leveranser, processer och beroenden beskrivs Egendom i form av byggnader, maskiner, varor mm. Dessutom beskrivs säkerhets- och skyddsarbetet såväl organisatoriskt som tekniskt, ex förekomsten av brandlarm och sprinkler etc.

      EML bedömningar görs normalt av största enskilda egendomsskada, maskinskada och avbrotts skada (TB-förlust eller extrakostnader).

      Verksamheten/anläggningen beskrivs i form av en s.k. Underwriting Report (UW REP).


      Rekommendationsbesiktningar

      Besiktningar med skadeförebyggande rekommendationer har två syften – dels att utgöra ett stöd för respektive anläggning i sitt säkerhets- och skadeförebyggande arbete. Dels för att ge försäkringsgivaren en uppfattning om hur väl verksamheten lever upp till det regelverk i form av säkerhetsföreskrifter och riktlinjer som försäkringstagaren ska följa. 

      Med besiktningsprotokollet följer en uppföljningsmall där försäkringstagaren ska notera och kommentera föreslagna åtgärder och delge bolaget senast 3 månader efter besiktningstillfället.  


      Elbesiktningar Bereko

      Bereko (fd Elektirska nämnden) utför och bevakar att svenska elanläggningar revisionsbesiktigas, ett krav som ställs på försäkringstagarna i försäkringsvillkoren. Exakta krav återfinns i säkerhetsföreskrifterna, där det bland annat sägs att anvisningar ska följas.

      Samtliga anvisningar finns att ta del av här: Anvisningar / Brandskyddsföreningen (brandskyddsforeningen.se)

      Bolaget ansvarar för att registrera objekt och försäkringstagaren bekostar, planerar och ser till att elbesiktningen blir genomförd och meddelar bolaget om något behöver ändras eller tas bort i systemet.